Historie

Hoe het ooit allemaal begonnen is......

Het sprankelende begin van carnaval in Brunssum begon destijds bij CV Sterrebach.

In 1939 werd de eerste stadsprins van "Broenssem" uitgeroepen. Het was Math Nauts, een ver familielid van onze voorzitter Hubert Nauts en oud Prins Jan III (Jan Nauts, prins in 2003). Vanwege de Tweede Wereldoorlog vierde Frans Vromen, zijn opvolger, pas weer in 1946 carnaval. Prins Frans was daarmee meteen ook de laatste prins van carnavalsvereniging de Sterrebach, want de club viel in dat jaar uiteen. Vanaf eind 1952, begin 1953 werden in Brunssum enkele nieuwe carnavalsverenigingen opgericht.

De Koelköp zijn in januari 1953 begonnen toen een vriendenclub in café-zaal Gorissen in de Kerkstraat bijeen kwam. Het waren o.a. Lei Huben, Sjeng Vrusch en Jo van Eeghem die Jo van de Berg een steek op de hoofd zetten en hem bij die gelegenheid een tafellaken omhingen. CV de Koelköp was daarmee opgericht en hadden meteen een prins!

Na dit spontane begin werd de organisatie zeer serieus aangepakt. Er werd zelfs een garde opgericht om de prins te bewaken en beschermen........ het ontstaan van de Koelköp-garde.

Door de watersnoodramp was het even wachten tot 1954, maar toen barstte het feest in volle hevigheid los. Het huis van de prins werd destijds uitgebreid met een wachtershuisje dat permanent bemand werd door een van de Koelköp-gardisten. De garde uniformen werden geleend of gehuurd. De steken werden door dhr. Dormans, onze eigen kleermaker, zelf gemaakt.

 

Carnaval vieren begon in het hart van Brunssum.

Onze vereniging heeft vanaf het prille begin haar wortels in de Kerkstraat en daarmee in het (winkel)centrum van Brunssum. In de beginjaren werd het Koelköpbal afwisselend gehouden in café Gorissen en café Ludwickzack. Van 1960 tot 1984 kregen we een vast onderkomen in café-zaal Gorissen en daarna gingen we naar Hotel Bronsheim. Bij een verbouwing in 1995 verdween de feestzaal van het hotel en kregen we vervolgens onderdak in het Unitasgebouw.

Het oude Unitasgebouw lag destijds aan de Kerkstraat tegenover de Sint Gregoriuskerk. Toen dit gebouw gesloopt werd, ging "het Unitas" naar het vlakbij gelegen oude klooster in de Kloosterstraat. Daarmee verbleef de vereniging voor het eerst in haar bestaan niet meer in de Kerkstraat (het centrum van Brunssum). Toen ook dit gebouw in 2000 gesloopt werd zijn we samen met onze kastelein/beheerder Fons Schobben meeverhuisd naar de Rumpenerstraat. CV de Koelköp keerde daarmee weer opnieuw terug naar het "nieuwe" centrum van Brunssum. In het voorjaar van 2017 werd tijdens een ledenraadpleging duidelijk dat carnaval vieren niet steevast gekoppeld hoeft te zijn aan één vaste locatie. Sindsdien heeft CV de Koelköp haar Residentie in café-zaal Eggen aan "De Ouwe Mert" in Brunssum en een Botschaft in de Gaststätte "Bei Melanie" in Merkstein (D).

 

CV de Koelköp: Heren met hun dames....... of dames met hun heren?

In het Rooms-Katholieke Zuiden werden vroeger de dames en de heren streng apart gehouden. Het mengen van die twee groepen was tegen alle regels en zeker vóór het huwelijk een doodzonde. De scheiding begon daarom al op vroege leeftijd met aparte jongens- of meisjesscholen. Dit veranderde vanaf de jaren zeventig, toen de gemengde basisscholen hun intrede deden.

Vroeger was carnaval een mannenzaak. Carnavaleske meisjes van plezier, de dansmariekes, waren uiteraard van harte welkom, maar daarmee had je het wel gehad. Ook de Koelköp vormden vanaf het prille begin een traditionele herensociëteit. Maar ja, als de heren het wel eens laten afweten, dan zoeken de dames toch ook hun vertier! In 1990 zat het carnavalsfeest helaas volledig op slot vanwege de Golfoorlog, en toen richtten onze eigen dames hun eigen vereniging "de Femkes" op.

Maar tijden blijven veranderen..... En anno nu is het herenbolwerk volledig geslecht. De dames en heren van CV de Koelköp zijn verenigd in een gezamenlijke vereniging. Dit heeft ertoe geleid dat CV de Koelköp sindsdien statutair een gemengde vereniging is.

In de meest recente geschiedenis van de vereniging hebben we enkele keren een prinsenpaar gehad. In het seizoen 2014-2015 heeft CV de Koelköp voor de tweede keer in haar bestaan een prinses carnaval geproclameerd: prinses Ria I. De eerste prinses is al echter veel eerder uitgeroepen toen de vereniging nog hoofdzakelijk een aangelegenheid voor heren was, namelijk prinses Marian I (Ludwickzack) in 1971. De vereniging uit 1953 is hoe dan ook ondertussen volop meegegaan met de ontwikkelingen van de moderne maatschappij.

Nostalgie.....

 

Het is winter in Brunssum en het is ijzig koud! In 1969 wordt het openluchttheater vereerd met een bezoek van onze Prins Louis I. De wind speelt met de prinselijke veer en met de adem van Louis. De uitgeademde lucht is in een mum van tijd zo koud dat op de rechterzijde van de foto een beetje mist lijkt te ontstaan.

Met zo'n foto (in zwart-wit), wordt het spel van de lijnen van de besneeuwde tribunes en de prinselijke versierselen nog mooier belicht. Één ding is zeker: de ijzige kou drukte destijds niet de pret van onze hoogheid!

Reacties zijn gesloten.